logo

Litecoins

img

Litecoins

Vill du veta aktuell kurs på Litecoins?

Här kan man följa kursen live, från erkända och välkända börser. Fäst gärna denna sidan, för att enkelt kunna återgå till länkarna, genom att klicka på stjärn-ikonen i din webbläsare.

Köpa Litecoins

Om du vill investera i Litecoins kan du dra nytta av att använda Coinbase, eftersom den är enkel och användarvänlig. För att köpa Litecoins måste du först ha köpt någon kryptovaluta. Genom att registrera dig via oss så ger Coinbase.com dig en bonus på 10 USD för köp av minst 100 USD. Coinbase är det, ännu så länge, enklaste sättet att komma igång med köp av Bitcoins och därmed även Litecoins. På Coinbase kan man också handla med Bitcoin Cash och Ethereum.

Vad är Litecoins

Skillnaden mellan Litecoins (LTC) och Bitcoins (BTC) är mycket intressant och är det som gjort att Litecoin stigit i värde så som det gjort sedan lansering.
Bitcoin lanserades under 2009 och är en öppen källkod som många andra kryptovalutor har kopierat över tid, däribland Litecoin. 2011 så skapades en så kallad ’silverversion’ av Bitcoin dvs Litecoin, där Bitcoin kan jämföras med guldinnehav och Litecoin liknas vid ett betalningsmedel. Därför är det också väsentliga skillnader mellan de båda, trots att de ser väldigt lika ut.

  • Utbud (max antal mynt som kan utvinnas): 21 miljoner (BTC), 84 miljoner (LTC)
  • Algoritm: SHA-256 (BTC), Scrypt (LTC)
  • Blocktid: 10 minuter (BTC), 2,5 minuter
Enligt ovanstående kan man se att Litecoin är något bättre anpassat för betalningar än Bitcoin. Detta betyder dock inte att Bitcoin är sämre, dels för att Bitcoin är vedertaget och används, det är skalbart, det finns en hög efterfrågan på dem och de existerar i begränsad upplaga – liknande kriterier som gör att guld är värdefullt och efterfrågat.
Att det finns 84 miljoner Litecoins att tillgå betyder att det finns fyra gånger så många Litecoins som Bitcoins i omlopp. Följer man en bestämd logik så kan ingenting vara mer värt än Bitcoin på marknaden då Litecoin kostar högst 1/4 av vad en Bitcoin gör.
Algoritmen är också annorlunda, vilket är intressant för miningen. Ser man på blocktiderna så kan man se att det tar mindre tid för en transaktion att bekräftas i Litecoin. De som minar är ’revisorerna’ i nätverket och är de som godkänner (bekräftar) transaktionerna som görs. På varje bekräftelse av Bitcoin, så bekräftas 4 av Litecoin, de är alltså mycket snabbare på att behandla transaktioner jämfört med Bitcoin. Detta är naturligtvis intressant för investerare, likaså är avgifterna för en transaktion. Under slutet av 2017 så ökade transaktionsavgifterna för Bitcoin och i början av 2018 var det 20 gånger billigare att skicka transaktioner med Litecoin istället för med Bitcoin.